The Gambia in tijden van Corona

Vandaag de dag, 10 augustus 2020 is er nog altijd een hoop onzekerheid over de situatie in en rondom Gambia wat betreft Corona. Begin dit jaar (toen het hoogseizoen in Gambia nog in volle gang was), kregen we wereldwijd te maken met het fenomeen ‘COVID19′.

Als Nederlandse toerist vertrok ik begin maart 2020 naar Gambia. De reden van mijn reis was niet alleen maar vakantie, maar ook om te gaan praten met lokale ondernemers waar ik met de Let’s Go Gambia website wellicht wat voor zou kunnen betekenen.

Inmiddels zijn we zeker vijf maanden later, en zit ik nog altijd ‘vast’ in Gambia. Omdat ik geen retourticket had, kwam ik niet als eerste in aanmerking voor een eventuele repatriëring vlucht. Niet dat ik dat direct had gewild hoor, want er was hier eigenlijk nog niet zoveel aan de hand. En waar kun je in de periode maart/april nou beter zijn dan in Gambia? De temperaturen zijn hier dan zeker niet verkeerd! Ik had onderdak en voorlopig voldoende levensmiddelen om de tijd door te komen…

covid cases the gambia march 29th 2020
Bron: State House of the Gambia Facebook pagina – De eerste cases.

Geen Corona in Gambia!

In april loopt zo’n beetje het hoogseizoen van de vakantiegangers in Gambia af. Restaurants en hotels sluiten rustig aan hun deuren. Dit jaar was het anders. Nog voor het einde van het hoogseizoen werden vele reizen naar Gambia gecanceld. Hotels kwamen zonder toeristen te zitten en zo ook de restaurants die hierdoor al vroegtijdig hun deuren moesten sluiten. Nog altijd waren er nog geen schrikbare cijfers van het nog redelijk onbekende fenomeen. Ik heb dan ook vele Gambianen horen zeggen: ”Gambians don’t have Corona!”. 

De eerste COVID19 cijfers in Gambia

Tot aan half juli zou ik ze nog bijna hebben geloofd. Al die tijd waren er slechts enkele besmettingen geconstateerd. Veel testen werden er niet afgenomen, dus de cijfers van het aantal geïnfecteerde zou logischerwijs ook niet echt stijgen. De eerste case was tevens rond 18 maart 2020. Dit was een jonge vrouw die recentelijk met het vliegtuig vanuit UK naar Gambia was gevlogen. Zij werd behandeld in MRC (Clinic in Fajara).

Niet veel later werd het eerste sterfgeval bekend gemaakt. Het bleek om een 70 jarige Imam te gaan uit Bangladesh die hier in Gambia in diverse moskeeën gepredikt zou hebben. Hij leed aan diabetes en stierf onderweg naar het ziekenhuis. Die zelfde week besloot Gambia zaterdag zijn lucht- en landgrenzen te sluiten.Vanaf deze periode tot aan half juli waren er weinig benoemenswaardige cijfers omtrend COVID19.

Stijgende COVID19 cijfers

Al moet ik eerlijk bekennen dat ik altijd al sceptisch ben geweest over de cijfers die wereldwijd versprijd worden… Toch krab je wel even achter je oren op het moment dat de cijfers ineens drastisch lijken toe te nemen. Hoewel de meeste toeristen door middel van repatriëringsvluchten terug zijn gebracht naar het land van herkomst,  de hotels, restaurants en vele non-food winkels gesloten zijn, leken de cijfers omhoog te gaan. Dat is natuurlijk ook niet gek wanneer er meer wordt getest… Zo werden er op 24 juli 2020 ineens 6 doden gemeld en 144 actieve cases. Procentueel gezien is dit een bizarre stijging. Feitelijk zegt dit niks op een bevolking van meer dan 2 miljoen mensen.

Vandaag de dag, zijn er officieel 23 doden bekend gemaakt en 991 besmettingen. Als je daarvan een schematisch overzicht maakt, krijg je zoiets te zien:

 

cijfers corona worldometers.info bron cases gambia
Bron: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/gambia/

Hoewel die stijgende blauwe lijn er behoorlijk drastisch uitziet, zegt het in feite niets zo veel. Nu we een paar maanden verder (en wijzer) zijn, weten we dat de meeste sterfgevallen eerder al lijdde aan onderliggende aandoeningen.

COVID19 & Malaria

Als we de website van worldlifeexpectancy moeten geloven, waren er in 2018 – 625 doden in Gambia door Malaria (confirmed). Malaria heeft natuurlijk niets te maken met het COVID19 virus, maar is wel iets waarvan je zou verwachten dat Gambianen er banger voor zijn. Het tegendeel is waar. Na wat lokale Gambianen te hebben ondervraagd geeft het merendeel aan dat Malaria bij het leven hoort. Ze zijn het ‘gewend’, net als dat wij in Europa gewensd zijn aan de voor ons bekende ‘griep’. Wat dat betreft staan Gambianen in mijn ogen wel nuchter in het leven als het draait om ziekte en overleiden.

Paniek om de COVID19 bij de bevolking

Is de Gambiaanse bevolking bang voor Corona in Gambia? Door dit soort cijfers wordt de bevolking natuurlijk bang gemaakt. Ook vele heb ik er horen zeggen. ”We sterven niet door Corona, we sterven van de honger”. Wat eigenlijk wijst op de bevolkingsgroep die het niet zo breed heeft en dagelijks afhankelijk is van een paar Dalasi. Deze mensen leven van dag tot dag en doen hun dagelijkse inkopen op lokale martken. Deze zijn beperkt open.

En dan hebben we het natuurlijk nog niet over de economie hier die momenteel behoorlijk ”door elkaar geschut” is de afgelopen tijd. Het toerisme in Gambia had eind 2019 en begin dit jaar al een klap te verwerken nadat Thomas Cook falliet waerd verklaard. Hierdoor bleven de Engelse toeristen weg (45% van alle toeristen) wat het land tot 30 procent van zijn nationaal inkomen zou kosten. (bron: https://travel-magazine.be/)

Maatregelen van de regering

President Barrow mask masker biri biri football player gambia
Bron foto: Facebook pagina State House of the Gambia – President Barrow with mask and Biri Biri, Gambian international football player t-shirt. – Covid19

President Adama Barrow bracht op dinsdag 19 mei 2020 een uitvoerend bevel uit, waarbij de State of Emergency voor COVID-19 met 21 dagen werd verlengd tot 9 juni. Dat wil zeggen dat openbare bijeenkomsten verboden zijn en dat scholen, openbare gebouwen, uitgaansgelegenheden, religieuze locaties en niet- essentiële bedrijven gesloten moeten blijven. Ook hotels en restaurants mogen tijdens State of Emergency niet open. Bij restaurants mogen enkel bestellingen beperkt worden afgehaald.

Of iedereen zich hieraan houdt? Nee, niet echt. Wanneer er een aankondiging of verlenging door de president wordt gedaan, zie je duidelijk verschil op staat. Het verkeer is rustiger en meerdere mensen dragen maskertjes. Ook hiervan betwijfel ik de werking.. maar goed, dat is een ander verhaal. Het dragen van maskers is sinds 6 augustus2020 (op nieuw verlenging van 21 dagen State of Emergency) tevens ook verplicht geworden op openbare plekken.

 

covid19 gambia
Bron: State House of the Gambia – Coronavirus information

 

Tevens zie je op veel plekken borden langs de weg met instructies over hygiëne in tijden van COVID19. Deze zijn informerend van aard.

 

Hoe reageren Gambianen?

Als blanke hier in Gambia heb ik al een aantal keer meegemaakt dat de kinderen in de lokale wijken ‘Corona’ naar ons roepen. De eerste opmerking die kinderen naar me maakte was ”Chineese, leave!” – Ik kan me niet voorstellen dat ik door kan als een Chinees, maar goed.. ik kan er niet om huilen en er eigenlijk alleen maar om lachen. Het is lastig om kinderen duidelijk te maken wat het precies inhoud. Iedereen leeft hier op straat. Je kunt onmogelijk de bevolking binnen houden.

In Nederland is het een ander verhaal. Hier worden de straten beschouwd als woonkamer. Iedereen leeft met elkaar.

Wat heeft COVID19 voor gevolgen in Gambia?

Dat is een vraag waar niemand duidelijk antwoord op heeft. Net als vele andere landen zal de economie er ongetwijfeld onder lijden. Het ene land meer als het ander. Het is ook niet te vergelijken. Laten we hopen dat de hele wereld een reëler beeld van dit virus gaat krijgen en dat al het gedoe eromheen snel voorbij is. Al geloof ik dat het virus, zoals het nu bekend is… al een hele tijd onder ons was en dit ook zal blijven.

Disclaimer:

Ik ben zeker geen COVID19 deskundige en kan ook op geen enkele wijze beweren dat mijn citaten allemaal waar zijn. Bovenstaand artikel over Corona in Gambia heb ik geschreven vanuit mijn eigen perspectief en met enige research van de vermelde bronnen. Met dit artikel wil ik enkel mijn ervaringen delen tijdens mijn verblijf in the Gambia en tijdens deze vreemde periode. Mocht je n.a.v. dit artikel opmerkingen of vragen hebben, neem dan contact met ons op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *