Gambia, the smiling coast of africa

Lees over het land, de taal, cultuur en meer.

The Gambia is zeker veel meer dan alleen maar zon, zee en strand. Deze drie elementen zijn gedurende het hele jaar gegarandeerd. Maar zeker ook de bijzondere cultuur en vriendelijke bevolking. Daarover lees je hier meer.

Ligging

The Gambia is een West-Afrikaans land met ongeveer 1,8 miljoen inwoners. Het smalle land dat maar liefst drie keer zo klein is als Nederland, ligt omringd door buurland Senegal. Enkel het westerse gedeelte van Gambia, en de met palmboom bezaaide zandstranden, grenzen aan de Atlantische Oceaan. In zo’n 6,5 uur vlieg je vanaf Nederland naar de luchthaven Banjul! Al deze ingrediënten maken van Gambia misschien wel de meest ideale winterzon bestemming. 

Economie

De economie van het kleine West-Afrikaanse land behoort tot een van de zwakkere in de wereld. Sommige bronnen geven aan dat het land zelfs op de 15e plaats van ‘armste landen ter wereld’ staat. Zo weten we dat het gemiddelde inkomen van een Gambiaan tussen de € 40,- en € 80,- per maand ligt. Vergeet niet dat prijzen van levensmiddelen voor een Gambiaan ook vele malen goedkoper is dan voor ons in de westerse landen. 

Het belangrijkste exportproduct van Gambia zijn voornamelijk pinda’s. Vele locals proberen wat extra geld te verdienen met de verkoop van zelf geteelde gewassen. 

Cultuur en religie

Gambia barst van de cultuur. Zo behoren de meeste Gambianen tot een bepaalde stam. Dit maakt een enorm belangrijk deel uit van de cultuur. De bekendste stammen zijn Wolof, Mandinka, Fula, Jola en Serahuli. Zij hebben elk hun eigen taal, tradities, recepten en kenmerkende postuur of huidskleur. Het mooie is dat alle stammen en religies met elkaar samen leven. Ze respecteren elkaar. Volgens de meeste Gambianen maakt het niet uit welke kleur je hebt. ”We hebben allemaal hetzelfde bloed.”

Ongeveer 95% van de bevolking is Islamitisch. Iets minder dan 5% is Christelijk. In Gambia vindt je dan ook bijna in elke wijk een of meerdere moskeeën. Er zijn ook een aantal kerken te vinden. Mocht je ooit de kans krijgen om een mis bij te wonen, dan moet je dat zeker doen. Met een beetje geluk kun je het gezang van een gospelkoor aanschouwen.

Taal

De voertaal Engels. Vrijwel iedereen spreekt naast Engels nog 1 of meerdere talen vanwege de stam waartoe ze behoren. Als je op vakantie bent in Gambia, kun je met Engels prima uit de voeten. Dit maakt Gambia meer dan een geschikt vakantieland. 

Wat maakt reizen naar
Gambia zo geschikt?

blog's