Voorbereidingen

Ga goed voorbereid op reis.

Hoewel er in Gambia steeds meer voorzieningen zoals pinautomaten, winkels en apotheken te vinden zijn, is het altijd goed om een aantal zaken voor te bereiden voor je reis. Gebruik de informatie op deze website ter ondersteuning. 

Visum

Nederlandse toeristen mogen officieel 3 maanden (90 dagen) zonder visum verblijven. Zorg wel dat je paspoort minstens nog zes maanden geldig is. Op het vliegveld in Banjul zul je een stempel krijgen met een geldigheid van 28 dagen. Twijfel je, of wil je een visum voor kort verblijf aanvragen? Raadpleeg dan het consulaat in Banjul of Senegal. Je kunt ook terecht bij het politiestation voor immigration. Deze vind je vooraan de bekende Senegambia strip of in Brikama. Hier kun je tevens je visum verlengen. Je visum verlengen kost D 1000 per maand (in 2020). Dit is ongeveer € 17,-.

Inentingen

Zorg dat je een aantal weken voor vertrek op de hoogte bent van welke inentingen je nodig hebt. Op de website van GGD Reisvaccinaties vindt je de meest recente informatie. Gele koorts wordt ten zeerste aanbevolen. Wanneer je buurland Senegal bezoekt, is dit zelfs verplicht. Ook DTP en Hepatitis A. Neem voor de zekerheid altijd je vaccinatie-boekje mee. Daar wordt nog weleens om gevraagd. Als je stempels mist, kan het zijn dat je wat geld moet betalen.

Malaria

Gambia is een land waar Malaria voorkomt. Er wordt aanbevolen om malariatabletten te slikken. Er bestaan verschillende varianten. Malarone, Lariam en Doxycicline. Allen hebben een andere manier van inname en verschillende bijwerkingen. Overleg met je huisarts of de GGD welke variant voor jou het beste is. Vooralsnog is het slikken van Malaria tabletten je eigen keuze. 

Zorg ten alle tijden dat je voldoende insect afwerende middelen bij je hebt zoals DEET. Slaap onder een klamboe of in een kamer met een airco of ventilator. Muggen houden niet van koude en bewegende lucht. Draag in de avond (wanneer er meer muggen zijn) lange broekspijpen en lange mouwen. 

Hygiëne

Persoonlijke hygiëne is in Gambia erg belangrijk. De hygiëne in eettentjes en barretjes laat vaak te wensen over. Neem daarom zelf wat middelen mee tegen bijvoorbeeld diaree. In Gambia ook wel ‘Banjul Belly’ genoemd. Dit komt erg vaak voor bij reizigers uit westerse landen. Was je handen regelmatig, wees voorzichtig met rauwe salades. Gewassen worden meestal gewassen met kraanwater. Check altijd even of je vlees goed gegaard is en probeer ijsklontjes en schepijs in mindere ‘luxere’ tentjes te vermijden.  

Geld

De munteenheid in the Gambia is de Gambiaanse Dalasi. Centen worden uitgedrukt in Bututs.  € 1,- euro is ongeveer D 55,- (Controleer de wisselkoers) Dus: D 100 Dalasi is iets minder dan € 2,-.

Geld kun je pinnen bij een aantal geldautomaten die te vinden zijn bij toeristische plekken (zie daarvoor onze handige map)  Echter betaal je altijd een fee wanneer je geld pint uit een automaat. Het beste is om contant Euro’s mee te nemen en deze te wisselen in de daarvoor bestemde wisselkantoren of je hotel. Zij geven vrijwel altijd een eerlijke koers. Wissel nooit geld op straat. Helaas wordt er zo nog regelmatig geld van toeristen gestolen.

Wil je weten wat producten in Gambia gemiddeld kosten? Klik dan hier

Internet

Op de meeste toeristische plekken (restaurants/bars) wordt gratis Wifi aangeboden. Wil je eigenlijk altijd online bereikbaar zijn, dan is het aanschaffen van een simkaartje zo geregeld. 

Wanneer je op de luchthaven bent, kun je direct een Gambiaans simkaartje kopen. De meest bekende internet/sim providers zijn Aricell en Qcell. Beide werken prima en zijn zeer betaalbaar. Een indicatie van de bundels en bijhorende prijzen: 
100 MB kost 45 dalasi, 750 MB kost 179 dalasi, 5 GB kost 770 dalasi. (prijzen zijn uit 2020). Om een simkaart te laten activeren dien je je paspoort bij de hand te hebben. 

Electriciteit

Het komt regelmatig voor dat de stroom uitvalt wanneer je gezellig in een restaurant zit te eten. Meestal springen de lampen na een paar minuten weer aan, maar het kan soms ook dat er een paar uur lang (vaker in de avonden) geen stroom is. Tegenwoordig hebben veel hotels en restaurants wel een generator of komt de stroom van Solar systemen. En anders steek je toch gezellig even een kaarsje aan!

Stopcontacten: De stekkers die wij in Nederland gebruiken, passen in de stopcontacten in Gambia! Bij de oudere stopcontacten kun je met behulp van een balpen het middelste pinnetje naar beneden drukken. Het is even oefenen maar ook daarin past jouw Nederlandse stekker!

Kleding

Trek je bikini en zwembroek maar uit de kast, want die zul je vaak genoeg kunnen gebruiken in dit zonnige land. In de maanden maart, april, mei kan het avonds nogal afkoelen. Neem daarom wel een vestje/jasje en een extra lange broek mee. (Dat is sowieso verstandig vanwege de malaria muggen). Het land heeft weinig geasfalteerde wegen. Wanneer je een marktje of dorpje bezoekt kan het nogal zanderig of stoffig zijn. Neem daarom ook wat comfortabele kleding mee die vies mogen worden. 

Sneakers of wandelschoenen zijn zeer aan te raden. Slippers zijn vooral praktisch op het strand en in de badkamer. Het wandelen door dorpjes op slippers kan heerlijk zijn, maar je voeten worden wel écht smerig! Als je in de avond uit eten gaat of zelfs het nachtleven ingaat, kun je gerust je high-heels uit de kast trekken. In Gambia zal niemand je raar aankijken als je met stiletto’s de dansvloer opgaat. In het nachtleven van Gambia dragen de Gambiaanse dames vaak enorme heels en korte jurkjes. De temperaturen zijn er ook naar, dus geniet ervan!

Wat maakt reizen naar
Gambia zo geschikt?